Artiklar

F5J VM 2019

2019-08-22 20:17 av Magnus Hedlund 

Det svenska F5J laget 2019 deltog på VM i Trnava, Slovakien.
(Det första VM som arrangerats. 39 länder var på plats)

Laget bestod av:
Conny Ulvestaf, Pilot och lagledare
Magnus Hedlund, Pilot
Lennart Arvidsson, Pilot
Agneta Arvidsson, Medhjälpare


                      Conny              Magnus                  Lennart

Efter några dagar på plats i Trnava för träning och att lära känna tävlingsfältet startade VM-äventyret med att vara med på den inledande F5J World-Tour tävlingen som arrangerades helgen före VM-veckan.


  Träning på plats i Trnava
 

Rapport från World-Tour:

Nu har vi hämtat ut startkitet till förtävlingen som börjar imorgon eftermiddag. 239 deltagare anmälda. 18 piloter startar samtidigt i varje grupp. Lennart i grupp 4, Magnus grupp 9 och Conny grupp 11 i första omgången.

   Startkitet  I väntan på första start.
   Resultat efter första dagen och 4 genomförda omgångar.

 

Lennart 8:e plats
Magnus 57:e plats
Conny 127:e plats


I den 5:e omgången har Magnus landat ute i majsfälten efter en för låg starthöjd = 0 poäng.
Lennart är just nu på väg ut, sedan Conny.


   Agneta
 

Då är de 7 grundomgångarna i förtävlingen (World Challenge) färdigflugna.
200 av de bästa F5J piloterna i en och samma tävling.
Lennart 8:e plats
Magnus 78:e plats

Conny 99:e plats

De 14 första gör nu upp i några finalflygningar
senare idag. Lennart kommer vara med i finalflygningarna (Fly-off) iom sin 8:e placering i grundomgångarna.
Det är bra go i laget, alla jobbar tillsammans i
den 37 gradiga värmen.Första start i finalen.
Många lågt i samma blåsa över parkeringen. Även Lennart. Nu är de mycket högt. 2 min kvar till landning.

I andra omgången fick Lennart problem med ett av flaprodren som inte fungerade i starten/flygningen, och som innebar att det i slutändan blev en utelandning och 0 poäng i protokollet.

Lennart flög fullt i sista omgången. Har haft ca 40m i starterna. Det var sista finalflygningen. Nu väntar vi på resultatet.   Resultat i fly-off, Trnava F5J World Challenge


Lennart tar överlägset hem förstapriset i Seniorer 60+

--
Idag modellprocessning i väntan på invigning av VM.  Conny väger in ett av sina tre flygplan.

 

Invigning:---
Rapport från F5J VM:
 

Första dagen på VM avklarad.
3 flygningar per pilot i härligt varmt väder, och lite vind. Gott om termik och många låga starter i omgångarna från deltagarna.
Juniorer och seniorer turas om att köra varannan omgång. Juniorer har 3 grupper per omgång och seniorer 7 st.
Conny fokuserar på att få till ett bra trim i värmen/lugna vinden.
Magnus fokuserar på att få ner starthöjden och Lennart fokuserar på att behålla formen från förtävlingen.
Vi har nu gjort 3 starter av planerade 16.
Idag var Magnus först ut bland seniorerna, omg 1 - grupp 1.

Imorgon bitti är Lennart först ut i omg 4 - grupp 1.
Placering efter dag 1:
Lennart 10
Magnus 53
Conny 106
Vår maskot örnen 'Ejvind' håller koll på termiken åt oss.


   Ejvind


   Conny och Lennart tillbaka efter ett flygpass.

Andra dagen i VM.

4 omgångar hanns med idag i kyligare och blåsigare väder,

totalt 7 omgångar genomförda
En kämpig dag för di svenska piloterna.
Conny slår till med 2-8 minutersflygningar.
Magnus landar ute 2 ggr = noll poäng.
Lennart flyger för lågt i en av sina flygningar och får 100 straffpoäng. Man har satt upp typ metspön som är på 6 meter och som ger straffpoäng ifall man flyger under. (Säkerhetszoner.) Tävlingsledaren avgör ifall en pilot är under metspöna. Lika för alla.
Trots ovanstående så är hoppet kvar. Mer än halva tävlingen återstår. Nivån är givetvis mycket hög på ett VM, finns inga lätta omgångar och minsta misstag straffar sig direkt. Jätteutmanande och spännande!
Efter dag 2 ligger Lennart på 14:e plats
Magnus = plats 93
Conny = plats 101
De 14 främsta går till finalflygningar när grundomgångarna är klara.


   Startlinjen   Depåtälten
Dag 3 bjöd på en temperaturdiff på över 15 grader jämfört med två dagar sedan. Och mycket vind.
Temperaturen steg sedan under dagen.
För det svenska laget har det varit ups and downs avseende resultatet.
På startlinjen kämpar vi tillsammans och försöker lösa de situationer som uppstår under flygningen.
Idag genomfördes omgångarna 8-10.
Conny började med en 6-minutare följt av två 9:50-ish. Starthöjdef kring 200m.Magnus trycktes ner snabbt i rotorn bakom en trädridå och skrapade ihop en 4-minutare i första... Däreftet 9-minutare. Höga starthöjder i motvinden.
Lennart har en 600-och en 500-poängare idag, där 500-poängaren är en stryk, men 600 poängaren kommer följa med i slutresultatet.
Men det är flygningar kvar och om det utlovade fina vädret dyker upp imorgon kan det bli en del "chansningar" i startfältet som ruskar om i listan. Vi får se imorgon.
Det vi insett är att stora öppna flygfält i kombination med kraftig vind kräver en motorsetup som sätter fart på modellen horisontellt (snabb modell) så att det går att ta sig dit man önskar i vinden.
I slutet av dagen ligger Conny på plats 98,
Magnus på 85 och Lennart på plats 24.
Lennart har 180 poäng upp till 14:e plats.
Imorgon koncentrerar vi oss på att få in Lennart i finalflygningarna.

Vi gläds också åt att Martin Elkjaer från Danmark ligger på 18e plats.
Idag har vi även sett en Schweizare flyga Dynamic Soaring bakom en trädridå. Han hade förflyttat sig från flygkorridoren till en position där han såg flygplanet bättre. Dock fick han springa tillbaka till flygområdet när det var dags att landa, men hann inte riktigt tillbaka och planet såg inte ut att nå landningsområdet. Han lyckades iallafall sträcka ut flygtiden och såg rejält nöjd ut efteråt. Imorgon är Magnus först ut i första flyggruppen. Nu är det slutspurten kvar.


   Conny med Explorer BF (4m)
VM dag 4. Dagens väder bjöd på fina förhållanden. 25 grader och lite vind. Det blåste till när termikblåsorna drog iväg. Som en bra svensk sommardag.
Lennart hade många spännande flygningar idag. För att kunna nå finalplatsen krävdes nära 1000-poängare varje gång. Gårdagen avslutades med Lennart på 24:e plats. Idag flögs 4 omgångar, 11-14. På morgonen tillkännagavs att även en 15e omgång flygs på fredag, innan finalerna.
I första flygningen stängde Lennart av motorn av på 66m,
full flygtid, vilket gav 974p. 4 placeringar upp och 20:e plats för Lennart. Andra flygningen gick till 47m och 1000p som resultat. Nu började det bli intressant. Tredje flygningen för dagen 52m, men tyvärr studsade planet iväg i landningen och det blev 45 istf 50 landningspoäng. Den landningen var Lennart inte nöjd med och det blev totalt 983p. Dessa flygningar placerade Lennart på 17:e plats och finalplatsen var inom räckhåll.
I sista flygningen för dagen (omgång 14) hade vädret blivit lite mer svårbedömt. Funderingar på en något högre starthöjd fanns med i taktiken. Efter startsignalen och sökning på låg höjd var tiden ute för att stiga mycket högre så starthöjden blev aningen låg, 56m. Kampen började och nu gällde det att hitta stig. Några andra plan i närheten indikerade bra luft. Förmodligen var Lennarts plan tyngre än dessa för det bet inte riktigt. Ett nytt försök längre ner i medvinden och en ny blåsa kring eller strax under trädridån var för liten så den bet inte heller. Landning en bit bak och strax över 4 minuter satte sordi på dagen. Hade blåsan bara tagit så.......
Conny började dagen med en "Hero-or-zero".
Hade innan start känning (indikering) av en blåsa då vinden skiftade på startlinjen. Snabbt lågt ut över majsfälten mot blåsan. Stängde av motorn tidigt på låg höjd, 52m. Men blåsan byggde inte riktigt på så efter några varv och sökande blev det tillbaka över startfältet och landning efter 2 minuter,
200 poäng. Några minuter senare tog ett annat plan blåsan som vuxit sig starkare och steg upp i skyn. 
Resten av Conny's flygningar gav 700-900 poäng. I en av dessa flygningar var Conny uppe på syrgashöjd. Det bara steg och steg!
Magnus trivdes rejält med dagens väder.
4 flygningar med flygtider mellan 9:57-9:58.
Starthöjder 111, 46, 59, 96 meter och poäng mellan 949-997. Några flygningar steg det nästan direkt. I andra plockades blåsan på låg höjd och sedan iväg uppåt mot skyn.
Efter 14 omgångar:
Lennart = placering 27
Magnus = placering 67
Conny = placering 100
Sista omgången imorgon bitti och sedan finaler för seniorer och juniorer (4 omgångar var). Blir det regn och sämre väder är lördag reservdag.

F5J VM dag 5.

Idag flögs omgång 15, sista omgången innan finalerna.
Efter morgonens regn och strul med officiella tidtagningen kunde tävlingen komma igång efter en längre väntan. Då hade det svåra vädret dragit förbi och solen tittade fram.
Conny gick ut i grupp 3. Startade högt 226 meter, aningen högt, steg mot vinden, men efter halva tiden hade han kommit ner i trädtoppshöjd. Hittade en liten blåsa vid träden som började ta och sträckte ut flygtiden ytterligare 3,5 minut och kom sedan in och landade vid full tid. 765 poäng.
Nästa ut i grupp 4 var Lennart. Start rakt fram och avstängning på 202 meter. Ungefär däromkring han tänkt sig. Resten av flygningen flög Lennart i egen luft, högt, och sedan in mot fältet. Perfekt landning och full tid. 973 poäng.
Magnus gick ut i sista grupp nr 7. Sista flyggrupp i detta VM i grundomgångarna.
Samma taktik som Lennart, rakt fram. Upp till en starthöjd på 175 meter. Flera hade lyft till vänster så ganska snabbt över fältet till vänster. Efter några kurvningar som inte riktigt tog, ut över parkeringen lågt och i medvinden. Pang, in i en stark liten blåsa som tog superbra och efter några tighta kurvningar, upp i det blå. Högt, sedan vänta på att gå in för landning.
Full tid och hyffsad landning (45). 931 poäng.
Detta avslutar vårt deltagande på det första F5J VM. Vi åker hem med många intryck och fina minnen och vetskapen att vi har kämpat tillsammans i varenda flygning.
Slutresultat:
Lennart på plats 27
Magnus på plats 63
Conny på plats 98

Nu följer vi finalerna och ser fram emot fler fantastiska flygningar resten av dagen som åskådare.---


  Piloter på väg ut till start i finalflygningarna.   Resultat F5J VM 2019 Seniorer.


   Arjan Hucaljuk, Kroatien = vinnare seniorer


  Ivan Dashko, Ukraina, = vinnare juniorer

/Magnus Hedlund

 

 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:


Ändra bildtext eller ta bort