F3B i stora drag

 

 

Tre uppgifter (delmoment) bildar en omgång som ska utföras med ett och samma flygplan. Alla uppgifter startar med att segelplanet vinschas upp:

• A: 10 minuter termikflygning med precisionslandning (extra poäng)
• B: 4 minuters distansflygning i en 150 m bana, så många 150 m sträckor som möjligt på 4 minuter.
• C: Hastighetsflygning 4×150 m så fort som möjligt

 

På tävlingar i Sverige körs tre till fem omgångar.

Länk till en instruktionsvideo finns längre ned!

 

---

 

Lite mer uppgifter

 

Starten - Dynamisk kraft


 
Segelmodellerna startas med elektriska vinschar. Vinscharna består av 12 volts bilstartmotorer på ca 1,1 kW. Dessa vinschar är begränsade i prestanda för att garantera lika möjligheter mellan deltagare. Vinschlinorna är gjorda av polyamid och har en diameter mellan 1,0 och 1,5 millimeter. Beroende på vind, väder och teknik är de uppnådda höjderna mellan 150 och 320 meter. Modellerna utsätts för 20-faldig acceleration av tyngdkraften vid urkoppling från linan.

 


Tidsflygningen - Prestanda i direkt jämförelse

 


Upp till tio piloter måste slutföra en tio minuters flygning med en slutdestination landningen inom tolv minuter av arbetstiden. Tiden tas när seglaren kopplar ur linan och tills modellen tar mark. 12 minuter (arbetstiden) har den tävlande på sig att starta. Avvikelser från måltiden och en landning som inte är korrekt leder till poängavdrag. Gruppens vinnare får 1000 poäng, de andra i proportion till vinnaren.
 

 

Distansflygning - Spännande race

 

En 150 meters bana ska flygas så många vändor som möjligt inom fyra minuter. De upp till fem piloter starka grupperna har tillgängliga sju minuters arbetstid för taktiska beslut. Akustiska och visuella signaler indikerar till piloten att en sträcka är uppnådd, ofta visar en stor bildskärmspanel visuell information. Återigen får bästa deltagaren i gruppen 1000 poäng. Världsrekordet är för närvarande på 38 sträckor, vilket motsvarar en totalt längd på cirka sex kilometer.

 

 

Hastighet - ren racing

 


I den här uppgiften gäller det att flyga 4x150 meter så snabbt som möjligt. Denna uppgift måste slutföras inom fyra minuter av arbetstiden. Världsrekordet är 11,90 sekunder vilket motsvarar en genomsnittlig hastighet på över 180 km/h. Här får den bästa för omgången de eftertraktade 1000 poängen.
 

Text/Grafik: Hans-Peter Gölz überarbeitet durch Thomas Dylla. Översättning och omberabetning Joakim Ståhl

 

---

Layout från FAI Sporting Code

 

---

 

Instruktionsvideo om vinsch- och startsetup från

David Klein/US Team Pilot

 

http://www.teamusaf3b.com/f3b-instructional-videos

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: