F3K - Handkastare

F3K är en snabbt uppåtgående klass och som verkar komma att matcha F3B och F3J vad gäller popularitet i en snar framtid. I denna klass flyger de tävlande med relativt små flygplan (1,5 meters spännvidd och runt 300 gram) vilka kastas av piloten själv med handkast.
 
Momenten som flygs är också lite annorlunda. Det finns i dag åtta olika moment som har den gemensamma nämnaren uthållighetsflygning. Beroende på väder- och termikförhållanden kan olika moment väljas av tävlingsledaren. Minst 5 omgångar måste genomföras för att en segrare skall utses.
 
Klassen fick officiell status 2008 och första Världsmästerskapet kommer att arrangeras 2011 i Arboga, Sverige. Svenskt Mästerskap har arrangerats i F3K sedan 2002 och Svensk Mästare 2009 blev Jonas Ekman, RFK Ikaros.
 
F6D är en "promotion" klass dvs. en av tre klasser som FAI har utsett för att modellflyget skall komma ut och synas i media och bland publik. I denna klass flyger man bara ett moment kallat: Alla upp - sist ner. Vilket helt enkelt betyder att alla (i gruppen) startar samtidigt och den som landar sist har vunnit. Detta är en ren utslagningstävling där den som kommer ner först bli utslagen. Alla andra flyger vidare i tävlingen.
 
Tanken med alla F6 klasserna är att de skall finnas med vid nästa World Air Games 2009 i Turin.
 
Diskussionsgrupp för F3K på svenska:  f3ksweden
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: