Senaste artiklar
Senaste album

modellsegelflyg.se drivs under Sveriges Modellflygsförbund (SMFF). Sidan är ett resultat av (tidigare) UO-segels arbete för att attrahera fler till en rolig, stimulerande och utvecklande hobby. Syftet med sidan är att främja svenskt modellsegelflyg på alla plan - från nybörjare till tävlingsflygare på elitnivå. I dagsläget administreras större delen av sidan genom SMFF:s grenspecialister inom segelflyg.

Nollåtta-cupen "Vårmötet"

2011-05-21 18:39 av Magnus Hedlund 

Conny Ulvestaf vinner Nollåtta-cupen på Toppfältet.

Resultat

 

Ikaros HLG open och Clinic

2011-05-11 22:02 av Mattias Hammarskiöld 

Artikel är under framtagning men ni kan kika på lite bilder under tiden.

 

Foto: Henrik Nilsson

 

Resultaten ligger under tävlingen och i sverigecup sidan.

Segrare blev återigen Jonas Blomdahl.

 

/Mattias

 

Sverigecupen för Termikjägare ........... F3J - Vinsch

2011-04-14 20:29 av Magnus Hedlund 

Säsongen 2011 kommer sex deltävlingar anordnas under tre helger,

För mer info om datum och plats, se F3J-Vinsch

 

Ja, distans ÄR verkligen Rock n' Roll

2011-04-11 22:29 av Anders Gustavsson 

Distans har alltid varit mitt favoritmoment i F3B. För er som inte provat eller sett det i verkligheten kanske det inte låter så upphetsande med att flyga så många 150 meterssträckor som möjligt på fyra minuter, men när man flyger mot ett par, tre andra piloter och försöker hitta rätt ställe att flyga på, man hittar vädret och farten börjar dras upp och vändsignalerna ekar runt en tillsammans med medhjälparnas hojtanden när de försöker bistå dig, då är det något av det bästa jag varit med om. En riktig adrenalinkick.

I den gångna helgen tog vi ett stort steg mot att få uppleva detta oftare och att göra det tillgängligt för fler. Distansmomentet i F3B är som kanske bekant ganska "personalkrävande", men vid helgens distansseminarium i Örebro testade vi att köra ett träningspass med minimalt antal deltagare. Två flygplan i luften, två man på B-linjen och två man som kombinerade medhjälpare till piloterna och som funktionärer på A-basen. Kommunikation och vändsignaler via billiga "walkie-talkies". I ett rullande schema kunde vi alltså få en mycket realistiskt träning för alla närvarande sex piloter och genomförde tre flygningar var på ett par timmar. Och minst lika mycket adrenalin som på en tävling. Tre distanser är ju annars ungefär vad man får ihop på en helgs tävlande, dvs min årliga dos.

Med nio närvarande kan man till o med köra efter detta koncept på en tävling, i alla fall på en nationell nivå. Avsikten är att detta ska bli verklighet till F3B-festivalen i augusti. Innan dess hoppas vi som var med att det ska genomföras minst en handfull träningspass till, här hemma och kanske på några fler ställen i landet. Håll öronen öppna, snart kanske vi är på ett fält nära dig...

(Foto: Patrick Radley)

 

Distansflyg är Rock´n Roll... (uppdaterat)

2011-03-29 18:00 av Joakim Ståhl 

 

Distansseminarium med fokus på praktisk förflyttning - ett led i större utbyte RC-segelflygare i mellan

 

Uppdaterat program

Filmen om Team Tarantula utgår då den försvunnit (hos den tyska kamraten) och ersätts med ett föredrag om utveckling ur ett historiskt perspektiv för tre framstående utvecklingsteam. Vi hoppas kunna visa den intressanta filmen vid ett annat tillfälle.
Man kan anmäla sig till Seminariet under Ikaros Cup 1 om man så önskar!

Tiderna på lördagen har backats en timme för att bättre passa er som vill vara med på seminariet men vill hinna hem i rimlig tid.

Notera att man inte måste vara med på seminariekvällen för att få vara med på söndagens distansflygningar. Man kan exempelvis delta på Ikaros Cup 1 på lördagen och åter infinna sig på söndagen och flyga distans. Eller bara seminariet, ja ni hajar…
Samlingstiden framflyttas en halvtimme på söndag till 09.00.
--

Coola modeller tas upp på föredraget, som denna Dassel konstruerad av Team AME som satte nivån för F3B på 70-talet (då enda internationella RC-segelklassen) och RC-segel som helhet.

 

 

Seminariet vänder sig till dig som diggar termikflyg och som vill utveckla förmågan och kanske tänja på gränserna. Vi kommer mest att fokusera på praktisk flygning genom träning.

 

Distansflygning har hög intensitet i besluten speciellt när man flyger man mot man. De flesta som flugit distans i bana känner det som en rejält inspirerande upplevelse, man blir taggad. Fokuseringen som drillas genom distansflygning är suverän för all slags termikflygning. Det är därför utmärkt att behärska denna del av termikflygning då den är fundamental för termikjakt.

 

Nybörjare har möjlighet till hjälp att flyga i F3B-, eller LSF-banan samt får allmänna tips som kan vara bra vid förflyttning mellan termikblåsorna. Erfarna piloter kommer att kunna träna i bana samt resonera om metoder - under seminariet, på fältet och vid grillen.

 

För er som vill få bort den värsta gravrosten innan söndagens distanser, erbjuds delta i Ikaros Cup 1 som körs före seminariet på lördagen, se inbudan i kalendern!

 

Plats: Pilängens modellflygfält Örebro

 

Avgifter: 50 kr (inklusive fika)

Övernattning, stuga eller el för husvagn: 50 kr

Datum: 11-04-09

Anmälning: modellsegelflyg.se eller på Ikaros Cup 1

 

Program Lördag

15.00

Trim på seglaren:

Glidtal, barlast, svängteknik, flygtempo, taktik, trender

16.00 Lär känna motståndaren:
Föredrag av Joakim Ståhl om tre team som satt standarder och som påverkat utvecklingen inom RC-segel som helhet. Det handlar om Team AME Österrike, Team Tarantula Schweiz och LOGO Team också från Schweiz.
16.30 Säsongen 2011
16.45 Morgondagens flygningar
17.00 Vi tänder grillen (ta med det du vill grilla)

 

Program Söndag

09.00

Flygning:
Tips och råd till nybörjare erbjuds.

Test av nya idéer för att arrangera F3B-Distans med färre funktionärer. Flygning i F3B-Distansbana och LSF-Distansbana. LSF-banan är 1000 m med brytpunkt. Man flyger fram och tillbaka, 2000 m. En kul attraktion för alla typer av segelmodeller.
 

 

Hjärtligt välkomna!

 

Joakim Ståhl/AUS-Nils RFK Ikaros

Thomas Johansson

Anders Gustavsson/RFK Ikaros
 

 
Fler nyheter
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:

Tävlingskalendern på modellsegelflyg.se består av sanktionerade tävlingar. Regelverk kring dessa hittas på modellflygförbundets hemsida.

https://www.modellflygforbund.se/grenar/modellflyg/SMFF/tavlingar--rekord/tavlingsregler