Artiklar

F3B Helsingborg 2022

2022-05-09 17:10 av Hans Birgander 

F3B-säsongen i Sverige startade 2022 i Helsingborg i en trevlig tävling där vi Svenskar var i minoritet.
Helsingborgs Modellflygklubb arrangerade i samarbeter med Danska vänner en två dagars FAI tävling som samlade fem Svenska och sju Danska piloter.

Fältet i Helsingborg ligger bra med intressanta och ibland utmanande termikförhållanden, en asfaltbana på fältet ger lite extra utmaning i distansmomentet att undvika att landa på.

Vädret under helgen var växlande. Lördagen började med heltäckande moln och en frisk vind som gav marknära turbulens bakom en trädridå. Trots detta fanns det uppvindar och en 24-sträckors distans av Daniel Samuelsson. Efter lunchen sprack molnen upp och solen började värma de frusna funktionärerna. 27 stäckor i distansen klockades för den danska junioren Rasmus Krogh Petersen, tävlingens bästa distans. Under lördagen flögs fyra omgångar distans och tre omgångar Speed, och det kunde uskönjas att våra Danska gäster skulle bli svåra motståndare med fina flygningar.

På söndagen startade vi till klar himmel och lättare vindar.

Termikmomenten kl 9 på morgonen är utmanande, men även nu fanns det stig att finna, och sjunk...

Med klockan ökade temperaturen och framåt eftermiddagen kunde en del vårbleka armar och ben skymtas. När samtliga fyra termikmoment klarats så avslutades tävlingen med två speed moment.

Totalt flögs fyra kompletta omgångar och en extra speed.


Foto: Jack Björnberg Krantz

 

När resultaten räknats samman och prisutdelningen genomförts så kunde vi summera en fin tävling och en trevlig start på F3B året. Inga haverier grumlade heller glädjen.

 


Fullt resultat på F3XVault (http://f3xvault.com/?action=event&function=event_view&event_id=2308)

 

Tankar och reflektioner

- Det är alltid lika underhållande att se Svenskar försöka räkna på både fingrar och tår när Danskar börjar prata siffror.

- Jan Hansen deltog med sin egenkonstruerade och -byggda Spline 2020. En läcker kärra som inte lämnade någon oberörd med sin hela 3m vinge, helgjuten V-stabbe med ingjutna servon, och en läcker dansk flagga som målning på undersidan. Bra flög den också

- Bästa speed flög Sören Krogh med sin Device, den stack ut i vilmet genom att ha krysstabbe istället för den obligatoriska V-stabben

- Sörens två 16-åriga söner, tvillingarna Rasmus och Mikkel, har uppenbarligen blivit uppfödda på F3B-mat, för de visade ingen respekt på ålderdomen utan knep 4e och 5e platserna.

/Hans Birgander

 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: