Artiklar

Hangflyg i Europa - Del 1

2005-12-27 08:30 av Jonas Blomdahl 

Artikeln är tidigare publicerad i MFN 2003 nr.4 och publiceras nu här med författarens, Dan Strängbys, tillstånd. För att göra Dans fantastiska artikel lite mer lättläst på internet, har den delats upp i fyra delar.


Nästa gång du kliver upp ur sängen tycker jag att du ska gå upp och titta dig i spegeln och fråga dig själv: Vad är det roligaste som finns? Det har jag gjort. Jag kom fram till att det är två saker: 

  1. Modellflyga
  2. Resa
Kan man då kombinera dessa två saker borde ju lyckan vara fullständig eller hur? Det blir den. Tillhör du dom som bara ägnar dig åt modellflyg hemma i byggrummet och på klubbens hemmafält och någon gång i emellanåt reser iväg till Kanarieöarna på solsemester? I så fall – Prova något annat nästa gång! Nu när sommarsemestern är slut för i år och funderingar finns om nästa års semester vill jag tipsa om en annan, helt oslagbar typ av semester: HANGFLYGSEMESTER!!!!!
 
Under de femton år (jösses, är det så många) undertecknad har haft förmånen att uppleva denna typ av resor har jag fått vänner över hela Europa, fått fantastiska upplevelser och sett vidunderligt vackra platser jag troligtvis aldrig fått se annars. Det är just de. När man hangflyger krävs det ju en hög kulle, backe eller berg. Det gör det att nästan alla platser som är lämpliga för hangflyg oftast har en vidunderlig utsikt.
Ett grundtips för en sån här resa är att man måste ha en kontaktperson på platsen som är bekant med förhållandena på platsen. Vindriktningar och annat. Med dagens tillgång till Internet har denna detalj blivit mycket enklare. Det finns ett oändligt antal sidor som ger tips om lämpliga ställen för hangflyg. Erfarenheten från våra resor visar att man praktiskt taget kan stå mitt framför hanget utan att upptäcka det. Kusthang är enkla att se, men inlandshang är betydligt knepigare.
 
 
Medlemmar i Kättilstorps RCK står och njuter uppe på Ålleberg en skön sommar kväll.   
 
Anledningen till att det alltid har känts naturligt för oss att flyga hang är närheten till Ålleberg som erbjuder mycket fina hang i västligt och ostlig vindriktning med acceptabla landningsytor. Tyvärr finns det inte så många riktigt bra hang i Sverige. Skåne har några att erbjuda: Hammars Backar vid Kåseberga, Haväng, Glumslövs Backar mm. Alla de är kusthang och är utmärkta att flyga på. Funderar du att åka till Kåseberga och övernatta så går det inte att undvika att rekommendera ”Cafe Solståndet”. Ett utsökt ställe att lägga några dagar på. Trevlig personlig service och utmärkta rum. Tel. 0411-527280. Vidare finns det väl dokumenterade hang i Stockholm som vi ej ännu har provat på. Längre norrut finns Sälen backarna som är ett trevligt utflyktsmål i sig, men hanget upplevde vi en aning svårbemästrat med begränsade landningsytor. Givetvis finns det fler hang än så i vårt avlånga land. Fler tips finns på: http://hem.passagen.se/k_bergenfeldt/start.html Kom in med fler tips till Kristers sida, så vi kan få en komplett sammanställning över alla hang i Sverige.
 
 
Ållebergs ”Danska Hang” är mycket bra att flyga på. Här ses Kenneth Lund kasta ut sin flygande vinge.
 
Första gången vi styrde kosan utomlands var till Danmark och hangmetropolen Hanstholm som ligger på Nordjyllands västkust. Att flyga ”skraent” där är en fröjd. Inom en mils radie finns det förstklassiga hang i alla vindriktningar, vilket är mycket ovanligt. Nordjylland är ju också vindsäkert. Det blåser nästa alltid. Vi har åkt till Hanstholm en långhelg varje år sedan 89 och endast ett år av dessa har vi åkt hem utan att ha haft ordentlig vind någon utav dagarna. Lägg till också att det finns fantastiska stugor att hyra till rimliga priser. Går att boka genom Stena. Tyvärr har stället blivit alltmer känt. Det blir mer folk för varje år, framförallt av tyskar där hangflyg är jättestort. Medtag många olika kristaller! Åker ni dit, så välj bort storhelgerna, typ Kristiflygaredag, Pingst mm. Det är en höjdare att åka dit även om inte Hanstholm kommer att vinna några skönhetspris direkt. Däremot är omgivningen mycket trevlig och ett besök i grannstaden Thisted rekommenderas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ”Transformatorhanget” i Hanstholm Danmark. Det blåste säkert upp emot 20 sekundmeter i byarna. Undertecknad provar att luta sig mot vinden! (vänster). Bo Sandberg flyger sin Rebell på Transformatorhanget Hanstholm. (höger) 
 
För två år sedan reste vi till södra Frankrike till en liten by som heter Corps några mil söder om Grenoble. Den franska delen av alperna är mycket vacker och inte så exploaterad som i t.ex. Österrike. Bergen runt Grenoble upplevde man tvärt om ibland som öde. Tipset om Corps fick vi av Pierre Rondell. En mycket aktiv F3F pilot och en mycket skicklig sådan. Hanget vid Corps var ögonbedövande. En otroligt spektakulär syn som kuliss till sitt modellflygplan. Vinden var hela veckan vi var där minst sagt måttlig, och det ställdes stora krav på piloten. Det är egentligen symtomatiskt med alla inlandshang att vinden ofta kan vara nyckfull och att det ställer rent generellt större krav på piloten än vad ett kusthang gör där vinden oftast är stabil och har en utpräglad hangkant. Termiken här var ofta kraftig men så också sjunken. Vi räddades dock av en ”termikskorsten” som så gott som hela tiden låg på ungefär samma ställe. Pierre gav oss instruktioner var vi skulle bege oss och när vi skulle börja kurva. En märklig känsla är det att ta termik ett par hundra meter under marknivån där man står! Landningen kunde ibland vara problematisk. Det gällde att ”kurva ner sig” så att man inte kom in med för hög fart till landningsområdet som var beläget uppe på hangkanten.
Här är modellflyg ett familjenöje. Det var härligt att se när piloterna kom upp på hanget med hela familjen i följe med matsäck, parasoll och allt för att ha en fin dag tillsammans. I Frankrike är det 40MHZ som gäller så några kanalproblem fanns inte här. Vi besökte också en modellflygfabrik i Grenoble som kallar sig för ”airtech”. Här tillverkades idel segelmodeller till priser som väl kan anses som aningen dyra. Men som vi kunde bedöma var det av yppersta kvalitet. (se Internetadress i slutet av artikeln)
 
 
”Team Sweden” poserar glatt på hanget i Corps Frankrike. Från vänster: Bo Sandberg, Hans Strängby, Richard Johansson, Carl – Gustaf Folkeson och undertecknad Dan Strängby.
 
 
Våra Wingray i väntan på start vid hanget i Corps Frankrike.
 
Pierre Rondell i en av sina fantastiska flygningar i Corps Frankrike.
 
Denne Pierre Rondell hade, visade det sig, rest otroligt mycket i Europa och flugit hang. Vi frågade honom var det enligt honom bästa hangen var belägna och han svarade: Wales!
 
Fortsättning följer i del 2... 
 
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: