Artiklar

F3J-VM 2012 Sydafrika

2012-08-20 08:17 av Magnus Hedlund 

                              F3J-VM - South Africa - 2012

   Svensk pilot

 

Lördag 4 aug

Lennart Arvidsson representerar Sverige i VM i Sydafrika,

och Agneta Arvidsson är medhjälpare.

De har varit på plats sedan i söndags och tränat i några dagar innan

förtävlingen som började igår. Det är två tävlingsdagar med sammanlagt 7 omgångar, och final imorgon. Till final har de 12 främsta gått. Sedan börjar F3J-VM nästa vecka.

 

Under träningsdagarna har det varit varierat väder. I onsdags blåste det väldigt mycket, annars har det de senaste dagarna varit lugnt väder. Lennart krockade med ett annat plan under en av träningarna, men har fått hjälp av Vladimir (som representerar Ukraina) med att laga framkanten, och nu är planet tävlingsklart igen.

 

Norge är på plats och Lennart har teamat ihop sig med dem, och kommer även få assistans av norrmännen på VM.

Det är hektiska tävlingsdagar.

Väckning 05.15, frukost och sedan avfärd mot tävlingsplatsen 06.30.

07.15 framme och 8.00 ska allt vara klart för första start 08.30.

Sedan är man tillbaka till hotellet ca 19 efter en hel dags tävlande.

På förtävlingen gick Lennart ut i första heatet, vilket var extra spännande. I praktiken har det visat sig att i de tre första heaten på morgonen, och i det sista heatet på kvällen, så är det helt vindstilla utan tillstymmelse till lyft. Det har endast handlat om att lugnt glida omkring utan att alltför fort tappa höjd. Här går de superlätta flygplanen bäst, t.ex. 1.5kg:s Xplorer2. Men många piloter har inte behövt flyga i det vädret.

 

Lennart har haft två tidiga morgonflygningar (en per dag) där det blivit ca 7 min, och det räcker inte. Efter ca 9.30 blir det bra termikväder och då är det lättare att hitta lyft. Bra landningar är ett måste.

Joe W. har utmärkt sig med snabba starter och fin flygning.

Lennart hamnade på ca 60:e plats efter grundomgångarna och missar finalen, men Jo Grini (Norge) är klar för final, så det blir till att kämpa sig upp i gryningen även imorgon. Annars sker främst inskrivning av modeller och sedan första VM-start på måndag.

Det är vinter i Sydafrika, dagstemp på ca 20 grader i solskenet, men kallt på kvällarna. Det pratas om minus 2 grader på onsdag.

 

Söndag 5 aug

Jo Grini slutade på femte plats efter finalflygningarna. Lionel Fournier, Frankrike, vinner efter att varit enda pilot som flugit tiden ut i samtliga tre omgångar.

 


 

Måndag 6 aug

Lennart startade i grupp 5 på morgonen efter att samtliga norrmän gjort sina starter innan. Tyvärr blev det lite strul med att få iväg Lennarts plan i starten då teamet blev fördröjda av en tävlingsledare.

10 sek sent in i arbetstiden gick planet iväg och en aningen stressad flygning på det. Nere efter 4 min och omstart, 441 poäng. En protest efteråt föll inte väl ut då planet ändå hade skickats iväg under arbetstiden. Ytterligare 2 flygomgångar hanns med, och inga flygningar Lennart är helt nöjd med, 554 och 592 poäng.

 

Det är varierande förhållanden med tidvis stark vind, 12m/s. Ballast är vad som gäller då. I med bly och ca 3kg totalvikt är vad som fungerar. Norrmännens Pike Perfections går bra. Norrmännen leder både individuellt och i lag efter första dagen. Bra!!

 

På förra VM i Frankrike slets de flesta tält upp och flög iväg vid ett tillfälle och detta VM är inget undantag. En kraftig lokal vindpust fick en del tält att raseras denna dag. Tyvärr drabbade detta NOR/SWE-tältet. De som var i närheten fick slänga sig över planen för att skydda dem. Lennarts plan klarade sig, men bla ett av norrmännens plan tog skada (fena, stabbe, sidoroder).

 

   Lennart väntar på ny start.

 

Flygningar på 6-7 minuter räcker ibland och många är nere betydligt tidigare än så. Det är tidvis disigt och det kan vara svårt att se modellen om man flyger alltför långt bort i medvinden. I finalen på förtävlingen försvann Jo's modell stundtals flera gånger. Imorgon är en ny tävlingsdag och efter lite mat på kvällen ser Lennart fram emot att förbättra sina poäng. Kallare väder är på ingång, vilket kanske kan passa en svensk termikjägare. "Svensk sommar" osv....

 

Tisdag 7 aug

Det är fortfarande en extrem vädersituation. Kallt och blåsigt. Lennart gick ut tidigt idag efter att tävlingen kom igång aningen försenad. Det hade börjat blåsa upp till en 8m/s och en kylig bitande vind kräver varma kläder.

 

Maxa 3.5m krokas på. Tjockaste linan 1.55mm. Start -- Linbrott!

Nytt försök och linbrott igen!! Det slutar med 383 poäng.

Alla försöker få i mycket ballast i modellerna. Ukraina har t.ex. en enda uppsättning mässingsballast till sina Supra/Maxor. De har gott om dem i aluminium, men nu behövs de tunga i mässing, så de får samtliga dela på den enda de har.

 

I andra omgången byter Lennart modell till trotjänaren Aspire. Det har börjat blåsa ännu mer. Starthöjden blir bra, i med maximal termikklaff och så står planet på hög höjd stilla mot vinden. Lennart hittar ett bra ställe att "parkera" modellen. Ibland backar den och är så småningom sakta nere på ca 10 meter, men stiger igen till 30 meter. "Backas" igen mot landningsmärket, full tid och 1000 poäng! Närmaste pilot i heatet får drygt 600 poäng.

 

Det har inte snöat sedan 1981 sägs det, men denna dag var det dags igen. En snöby drog förbi och de 4-5 plan som då befann sig i luften försvann utom sikte. De är förmodligen avskrivna för gott denna dag. Nu på kvällen har tyska laget hittat en av sina försvunna Xplorer ca 5 km bort från flygområdet. De sydafrikanska barnen fick uppleva snö för första gången och på tv visas hur man rullar snöbollar. Lennart berättar oxå just som vi talas vid att han ser snö på palmerna i närheten av restaurangen, lite komiskt.

 

   Ingen sommarvärme....                                         Foto: Jan Littva, SLO

 

Det norska laget håller i bra och ligger på en tredje plats. De gamla VM-mästarna Joe Wurts och Daryl Perkins ligger i topp individuellt, men även ytterligare en världmästare ligger bra till om det inte vore för en noll-poängare, David Hobby. Vädersituationen kommer till viss del avgöra hur många omgångar/strykningar som hinns med.

... och i morgon är det då dags för dag 3....

 

Onsdag 8 aug

Ingen kontakt med Lennart, men av resultatet att döma har det gått bra idag. 3 omgångar flögs och Lennart ordnade 2989 poäng av 3000 möjliga. En del omkastningar i resultatlistan då en strykning införts. De tidigare världsmästarna börjar så sakteliga samlas i topp inför morgondagens förmodligen sista grundomgångar:

Joe Wurts, Daryl Perkins, David Hobby och Benedikt Feigl ligger samtliga bland de åtta främsta, och Arend Borst är sex placeringar från fly-off.

Jo Grini (NOR) på plats 11, där de tolv första kommer gå vidare efter grundomgångarna. Lennart Arvidsson (SWE) ligger på plats 49.

 

   Del av depå-området 

 

Torsdag 9 aug

Denna dag har bjudit på fint väder och kraftig termik, fortfarande blåsigt. Många piloter har landat ute då de inte tagit sig tillbaka till landningsområdet. Lennart's utomordentligt fina poängupphämtning har fortsatt, de två första flygningarna idag inbringade 1000 + 998.8 poäng (100 + 99 i landningspoäng). Han känner själv att han hänger med de i toppen i flygningarna. Lite synd med den poängfattiga starten i tävlingen. I Lennart's sista flygning detta VM kom han in lite för fort i landningen och satte den inte perfekt, utan det blev 971 poäng och en slutlig 43:e plats i detta världmästerskap.

 

I första idag använde Lennart Supra'n och i andra en fullt lastad Aspire. Aspiren var möjligen lite för mycket lastad i tredje (sista) , därav den snabba inflygningen. Oavsett så är Lennart mycket nöjd med avslutningen på tävlingen och han tycker att VM fungerat mycket bra i det stora hela. Vädret går inte att göra så mycket åt och det är lika för alla. Idag har det handlat om att följa med termiken bakåt i medvinden (>700m), stiga hela vägen, och lyckas ta sig tillbaka i tid.

 

Det är inga speciella plan som sticker ut. Pike Perfections går bra lastade i den kraftiga blåsten, vilket inte minst Jan Littva visat. Imorgon får vi heja på Norge i de avgörande finalflygningarna. Nu börjar samtliga tolv finalister om på noll poäng. De väldigt superlätta Xplorer2 och Icon2 har fungerat bäst vid lugnt väder, men det har inte riktigt varit den typ av luft ännu på detta VM. Det blir lite speciella förhållanden när det inte finns några träd eller annat som sticker upp i närheten. Någonting att tänka på inför EM i Turkiet nästa år då landskapet där är snarlikt hur det ser ut här. Det är inte lätt att hitta den typen av geografi i Sverige, möjligtvis i Skåne.

Givetvis stor hjälp från det norska laget som återigen ställt upp för sin granne i ett mästerskap. Finalflygningar återstår och sedan en veckas semester i Sydafrika!

 

   Utsikt över tävlingsområdet

 

Fredag 10 aug

Resultat F3J-VM 2012, de 10 främsta.

 

 

B. Feigl har nu skrapat ihop följande imponerande samling

individuella VM-medaljer:

                                        2006- Silver  (junior)

                                        2008- Guld

                                        2010- Silver

                                        2012- Guld

 

 

   Cody Remington             Benedikt Feigl                          Jan Litva

 

 

 

/Magnus H (via rapporter från Lennart)

 

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: