Artiklar

SM F5J 2021

2021-09-27 12:17 av Magnus Hedlund 

F5J SM 2021 samlade 17 piloter på Toppfältet i Vallentuna norr om Stockholm under två dagar i slutet på augusti.

Detta är nytt rekord i antalet deltagare på ett SM i F5J, vilket är extra roligt. Klassen växer och kommer förhoppningsvis fortsätta så även framöver.
Internationellt är klassen på rejäl uppgång framförallt då det är väldigt enkelt att tävla i F5J.
Detta SM föregicks av rejält dystra väderprognoser med kraftiga regn och vindbyar under helgen. Dagen innan helgen bestämdes det att köra SM och efter en kort senareläggning av starten på lördagsmorgonen gick det sedan att genomföra tvådagarstävlingen utan avbrott.
Första dagens 6 omgångar (3 grupper per omgång, med som mest 6 piloter samtidigt på startplats) gav blandade resultat i det genomgråa vädret.
Under dagen blev det ganska klart att två piloter var på tå och drog ifrån de övriga: Stefan Hertz som återigen ställde upp i ett F5J -SM (Stefan kom 2:a i det allra första F5J SM:et) och Lennart Arvidsson, började tidigt samla på 1000-poängare.
Efter 6 omgångar på lördagen sparades de 2 sista omgångarna till söndag.
På söndagsmorgonen hade vinden vänt upp mot norr och molntäcket började spricka upp. Men däremot ökade vinden, vilket gjorde det svårfluget på Toppfältet, med många utmanande flygningar för samtliga piloter.
Efter totalt 8 omgångar hade Lennart samlat ihop 8 stycken 1000-poängare, vilket är en bedrift i sig. Spänningen ökade när tävlingsledningen satte sig ner för att kontrollera vilka piloter som gått till Flyoff.
Efter fantastiska insatser från samtliga piloter, var det de 6 bästa under lördag/söndag som gjorde upp om medaljerna. 3 omgångar med 15 minuters ideal flygtid (10 minuter i grundomgångarna).
Den ökande vinden gjorde att många av piloterna hamnade långt bak i medvinden och fick sedan kämpa rejält för att ta sig tillbaka till fältet, med blandat resultat. Längre bort än 75 meter från landningspunkten ger 0 poäng i omgången och flera piloter hamnade på marginalen. Ibland innanför 75 meter, ibland några meter utanför.
Bäst i fly-offen lyckades Stefan Hertz med 3 stycken stabila flygningar.

Stort grattis till den nye F5J SM-vinnaren!

                                                                                      

                                                                                       [Magnus H.]

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: