Artiklar

Vad är F3K

2016-02-19 09:51 av Stefan Hertz 

Så vad är F3K och hur går det till?

F3K är den internationella tävlingsklassen för radiostyrda, handkastade modellsegelflygplan.

F3K är en relativt ny gren inom modellflyg. Man har tävlat inom ramen för dagens regler sedan början på 2000 talet och 2007 så togs F3K upp av FAI I Sporting Code.

F3K modeller har en spännviddsbegränsning på 1500 mm.
F3K tävlingar består av grupper av piloter som skall Klara av ett antal av fördefinierade flyguppgifter inkluderat kastning, flygning och landning av modellen i ett antal av tidtagna omgångar. 
Just själva handkastet samt termik används för att klara av dom uppsatta flygmomenten.

Kastet är en liten speciell detalj inom F3K. Man har en liten pinne sittandes i den ena förvingspetsen, den håller man i med pek och långfinger, för att sedan snurra ett varv och sedan släppa iväg modellen. Det sker alltså som en friidrottare kastar diskus och tack vare detta så kallas också modellerna inom F3K för DLG (Discus Launch Gliders)
I kastet så utsätts modellerna för ordentliga krafter och starthöjderna ligger på 60-70 meter.

Eftersom termik inte syns, så måste F3K piloterna använda sig av mark tecken såsom vindriktningar, vindstyreändringar, temperatur, kurvande fåglar, insekter och stigande partiklar, likväl som riktning och attityd på modellen som ändras pga av termikinflytande.
Piloten använder dessa tecken för att försöka förstå platsen och styrkan på termiken.
Det handlar mycket om att försöka kunna fastställa platsen för termiken innan kastet sker.

I dom olika uppgifterna, speciellt dom med längre flygtider så är det av största vikt att hitta och lyckas hålla modellen kvar i den stigande luften. Flygtiderna varierar mellan dom olika uppgifterna, men man kan säga att dom vanligaste flygtiderna är 2,3, 4 eller 5 minuter. I en uppgift så är tiden 10 minuter.

F3K modeller byggs uteslutande av kolfiber, kevlar och foam. Även balsa kan förekomma, men används allt mindre.
 
Lite länkar till filmer som visar hur kastet går till etc:
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: