Artiklar

Nordiska Mästerskapet F3J - 2009

2009-08-08 11:48 av Magnus Hedlund 

 

2009 års Nordiska mästerskap i F3J arrangerades i två dagar på ett fantastiskt sätt av Herrljunga MFK. Samtliga 35 deltagare bjöds på varierande väder, välklippt flygfält och god mat. Samt givetvis en intressant och spännande tävling. Nytt för detta Nordiska mästerskap var att vinschstart godkänts. Detta har fungerat utomordentligt bra i Sverigecupen och Nordiska mästerskapet utgjorde inget undantag. Vinschstarter är att föredra när mängden deltagare är begränsat, och antalet vinschar i Sverige ökar vilket även förenklar möjligheten till träning innan tävling.
Dagarna före hade väderprognoserna inför mästerskpet varierat, alltifrån >10m/s och regn till soligt och nära vindstilla. Första tävlingsdagen bjöd på kraftig vind och solsken. I de tidiga omgångarna flögs det mycket framåt/sidled, men senare på dagen började termiken tas i medvinden.
3 omgångar avverkades innan lunchuppehållet och därefter ytterligare 5, vilket innebar totalt 7 omgångar med 9 lag i varje. Lagen utgjordes av 3 från Sverige, 3 från Norge, 2 Danmark samt ett lag från Estland.

Den svenska representationen baserades på resultaten i SM året innan.
Dag två innebar 2 omgångar, vilket gav 9 totalt, där den sämsta poängen fick strykas. Det blev en helt annan flygning andra dagen då blåsten hade lagt sig och om första dagen prioriterade snabba flygplan, så var det "floaters" som gällde i de sista omgångarna.
De 9 främsta nordborna gick till final. Estländarna var tvugna att åka hem efter grundomgångrna, annars hade en estländare kvalificerat sig till finalen. 5 norrmän, 3 svenskar och en dansk.
Norge fick med samtliga sina seniorer + en junior ifrån laget som efter denna tävling åker till

    Klicka på bilden för att hämta resultatet.

 

För ytterligare information + bilder från tävlingen: F3x.no

 

 /Magnus H.

Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord: