Senaste artiklar
Senaste album

modellsegelflyg.se drivs under Sveriges Modellflygsförbund (SMFF). Sidan är ett resultat av (tidigare) UO-segels arbete för att attrahera fler till en rolig, stimulerande och utvecklande hobby. Syftet med sidan är att främja svenskt modellsegelflyg på alla plan - från nybörjare till tävlingsflygare på elitnivå. I dagsläget administreras större delen av sidan genom SMFF:s grenspecialister inom segelflyg.

Tävlingskalender 2022

2021-12-28 09:45 av Thomas Johansson 

Tävlingskalendern för 2022 börjar fyllas på vilket är glädjande. För er som tänkt arrangera en nationell tävling och ännu inte lagt in den i kalendern är det dags att göra det i början på året. Ansökningar av tävlingar skall vara gjorda till 15 februari för att vi skall kunna möta flygsportförbundets deadline.

Som vanligt gäller att tävlingar och evenemang skall innehålla fullständig information vid ansökning. För tävling finns, för den som undrar, information i FSF:s tävlingsregler på FSF s hemsida. 

Vad gäller kategorisering av event används den klass de tillhör. För meeting och läger där syftet är mot en klass och arrangeras av klassens aktiva märks de också med klassen medan generella evenemang utan anknytning till någon klass märks meeting. Det är innehållet i inbjudan som avgör om det är en tävling eller ej likt tidigare. 

Då modellsegelflyg.se är en nationell hemsida är alla godkända tävlingar sanktionerade och skall följa våra gemensam regler och stadgar.

 

Gott nytt år!

 

mvh Conny, Stefan och Thomas

 

SM i F3K 2021

2021-10-14 13:41 av Håkan Sjöberg 

 

Sent i september avgjordes SM i F3K 2021 under luriga förhållanden. 1:a Anders Henriksson, 2:a Nerijus Kvilius och 3:a Håkan Sjöberg

 

F5J SM 2021

2021-08-29 19:35 av Magnus Hedlund 


 Totalt 17 SM-piloter på Toppfältet.
 

F5J SM 2021 samlade 17 piloter på Toppfältet i Vallentuna norr om Stockholm under två dagar i slutet på augusti.

Detta är nytt rekord i antalet deltagare på ett SM i F5J, vilket är extra roligt. Klassen växer och kommer förhoppningsvis fortsätta så även framöver.
Internationellt är klassen på rejäl uppgång framförallt då det är väldigt enkelt att tävla i F5J.
Detta SM föregicks av rejält dystra väderprognoser med kraftiga regn och vindbyar under helgen. Dagen innan helgen bestämdes det att köra SM och efter en kort senareläggning av starten på lördagsmorgonen gick det sedan att genomföra tvådagarstävlingen utan avbrott.
Första dagens 6 omgångar (3 grupper per omgång, med som mest 6 piloter samtidigt på startplats) gav blandade resultat i det genomgråa vädret.
Under dagen blev det ganska klart att två piloter var på tå och drog ifrån de övriga: Stefan Hertz som återigen ställde upp i ett F5J -SM (Stefan kom 2:a i det allra första F5J SM:et) och Lennart Arvidsson, började tidigt samla på 1000-poängare.
Efter 6 omgångar på lördagen sparades de 2 sista omgångarna till söndag.
På söndagsmorgonen hade vinden vänt upp mot norr och molntäcket började spricka upp. Men däremot ökade vinden, vilket gjorde det svårfluget på Toppfältet, med många utmanande flygningar för samtliga piloter.
Efter totalt 8 omgångar hade Lennart samlat ihop 8 stycken 1000-poängare, vilket är en bedrift i sig. Spänningen ökade när tävlingsledningen satte sig ner för att kontrollera vilka piloter som gått till Flyoff.
Efter fantastiska insatser från samtliga piloter, var det de 6 bästa under lördag/söndag som gjorde upp om medaljerna. 3 omgångar med 15 minuters ideal flygtid (10 minuter i grundomgångarna).
Den ökande vinden gjorde att många av piloterna hamnade långt bak i medvinden och fick sedan kämpa rejält för att ta sig tillbaka till fältet, med blandat resultat. Längre bort än 75 meter från landningspunkten ger 0 poäng i omgången och flera piloter hamnade på marginalen. Ibland innanför 75 meter, ibland några meter utanför.
Bäst i fly-offen lyckades Stefan Hertz med 3 stycken stabila flygningar.

Stort grattis till den nye F5J SM-vinnaren!

   Grundomgångar

 


   Flyoff (finaler)            Stefan Wickelgren          Stefan Hertz        Pierre Lithander
 

 

SM i F3B – RC MULTI-TASK GLIDERS 2021

2021-08-25 16:13 av Joakim Ståhl 


Micke dundrar på med FS-3 seglaren vid A-Linjen, Peter V och Stefan A assisterar.

 

Under helgen avgjordes SM i F3B. Kul när ett nytt namn präntas i listan för Svenska Mästare – Thomas Johansson, stort grattis. Det var en helg som bjöd på fint högsommarväder där vindriktingen drevs av solkraft i närområdet och vi deltagare fick anpassa oss (hela tiden). 11 av de 12 termikomgångarna avgjordes i strort sätt på trädtoppshöjd där Mikael G visade vägen. Åtta piloter kunde nå pallen, av 13 st, med en diff på 1,09%. Vidare var 10 piloter under 10% från första platsen. Arrangemanget flöt på i högsta klass med Henrik C som CD och Anders G som allt i allo med resultatrapportering i fokus.

Pallen:

1:a Thomas Johansson

2:a Joakim Ståhl

3:a Jack Björnberg-Kranz

 


Thomas vänster i bild, kollar in Jacks start med Pike 2.

  

 

SM / UT F3K Brännebrona

2021-08-12 17:48 av Stefan Hertz 

SM info !!!
Det är med en hel del sorg vi härmed meddelar att SM i Brännebrona är inställt.
Väderprognosen ser allt för dålig ut, både vind och regnmässigt och vi vill hellre ge alla deltagare denna info i hyggligt god tid, så att ingen påbörjar sin resa.
Så ni som vet om dom som tänkt delta och som är lite dåliga på Facebook, informera dom gärna, så att dom vet.
Vi kommer istället att flytta SM/UT till Norbergstävlingen.
Mer info om detta kommer längre fram.

 

Stefan och Henrik

 
Fler nyheter
Inloggning
SMFF-nr:
Lösenord:

Tävlingskalendern på modellsegelflyg.se består av sanktionerade tävlingar. Regelverk kring dessa hittas på modellflygförbundets hemsida.

https://www.modellflygforbund.se/grenar/modellflyg/SMFF/tavlingar--rekord/tavlingsregler